“Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” Κείμενα Ραδιοφωνικής Εκπομπής στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 2017-2019 - της Βαρβάρας Παναγιωτίδου, Λάρισα 2020
Η αμφισβήτηση της βαθειάς ριζωμένης αντίληψης της ανάπτυξης ως λύση σε κάθε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα ξεκινάει από τη δεκαετία του ’70, όταν η Λέσχη της Ρώμης συζητάει για τα «όρια της Ανάπτυξης». Αρχίζει να εδραιώνεται με την Έκθεση της Brundtland “για το κοινό μας μέλλον” τη δεκαετία του ΄80 και το 1992 στη Διεθνή Διάσκεψη στο Ρίο για το «Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» εισέρχεται η έννοια της Αειφορίας. Στη Διακήρυξη της Διάσκεψης (Agenda 21) δίδεται η οδηγία για «ευαισθητοποίηση των πολιτών για την Αειφορία».
Τι είναι όμως η “Αειφορία”; Πώς συνδέεται με την Ανάπτυξη; Είναι η Ανάπτυξη η λύση ή το πρόβλημα στα περιβαλλοντικά ζητήματα;
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών περνάει σίγουρα μέσα από την εκπαίδευση, τι γίνεται όμως με την υπόλοιπη κοινωνία και τις πολιτικές αρχές; Πώς μπορεί ο ασαφής και διφορούμενος όρος να γίνει κατανοητός όταν κυριαρχεί ως πρόταγμα τόσο στις πολιτικές αποφάσεις των παγκόσμιων οργανισμών, όσο και των τοπικών αρχών;
Η Βαρβάρα Παναγιωτίδου για πολλά χρόνια Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας, ξεκινάει τα τελευταία τρία χρόνια στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας, τη ραδιοφωνική εκπομπή «Περιβάλλον και Αειφορία», κάθε Σάββατο πρωί. Το παρόν βιβλίο προέκυψε από τα κείμενα και τις πληροφορίες της εκπομπής για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, επεξεργασμένα ώστε να είναι απλά και κατανοητά από τους ακροατές της και κατά το δυνατόν να απαντούν με περιβαλλοντικούς όρους σε τοπικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Στο βιβλίο ξεκινάει με την αποσαφήνιση των όρων Αειφορία και Αειφόρος Ανάπτυξη ακολουθούν τα ζητήματα παραγωγής και κατανάλωσης, ζητήματα πυλώνες του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και μετά μπαίνει στα κατεξοχήν ζητήματα του περιβάλλοντος που σε όλα διατηρεί τη σύνδεση τους τόσο με την οικονομία όσο και με την κοινωνία.
Ασχολείται σε ενότητες εκπομπών με τα ζητήματα:
Ρύπανσης (ατμοσφαιρική, υγεία, κλιματική αλλαγή, θαλάσσια ρύπανση, αλιεία),
Ενέργειας (ανθρακικό αποτύπωμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας),
Διαχείρισης απορριμμάτων (πλαστικά, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση),
Προβλήματα του Αστικού χώρου (κυκλοφοριακό, χρήσεις γης)
Προβλήματα της Φύσης (προστατευόμενες περιοχές, απειλούμενα είδη, υγροτοπικά οικοσυστήματα, Νερό, Δάση),
και τέλος με τοπικά ζητήματα, όπως: Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, Πηνειός ποταμός, Φυτοφάρμακα. μεταλλαγμένα κ.α
Καταλήγει με ζητήματα ευαισθητοποίησης, στη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δράσης των πολιτών για το Περιβάλλον, με σταθερή επωδό στο κάθε κείμενο της εκπομπής, την αισιόδοξη πρόταση:
- Ας ελπίζουμε ότι μέρες καλύτερες θα έρθουν για μας και το περιβάλλον
Ένα βιβλίο χρήσιμο για εκπαιδευτικούς αλλά και για όσους ασχολούνται με το περιβάλλον, όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, γιατί με εύκολο, έγκυρο και κατανοητό τρόπο ενημερώνεσαι για τους σχεδιασμούς, τις αποφάσεις και τους κανόνες που ισχύουν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος όσο και Διεθνών οργανισμών για όλα τα ζητήματα του περιβάλλοντος.
Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον τόμο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη συγγραφέα στην e-διεύθυνση: vpana@sch.gr