Βιβλιοπαρουσίαση

Τεύχος: 25 (70)

Τεύχος: 23-24 (68-69)

Τεύχος: 22 (67)

Τεύχος: 21 (66)

Τεύχος: 20 (65)

Τεύχος: 19 (64)

Τεύχος: 18 (63)

Τεύχος: 16 - 17 (61 - 62)

Τεύχος: 15 (60)

Τεύχος: 14 (59)

Τεύχος: 13 (58)

Τεύχος: 12 (57)

  • Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε στα ελληνικά για πρώτη φορά ένα από τα πιο κλασικά βιβλία της οικολογικής σκέψης, Η Οικολογία της Ελευθερίας του Μάρεϊ Μπούκτσιν. Πρόκειται για ένα έργο τόσο θεμελιώδες για το οικολογικό κίνημα και την ανάπτυξη της οικολογικής σκέψης όσο η Σιωπηλή Άνοιξη της Ρέιτσελ Κάρσον ή το Walden του Ντέιβιντ Θορώ. Ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin: 1921-2006) είναι ένας από τους πιο αγαπητούς οικολόγους στοχαστές του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και για να το καταλάβει κανείς αρκεί να δει τον αριθμό των μεταφρασμένων βιβλίων του στα ελληνικά [γύρω στα 20 (!!!), αν συμπεριλάβουμε και κάποια εκτενή άρθρα του που έχουν κυκλοφορήσει με τη μορφή βιβλίου].
  • Το βιβλίο Μπάμπι. Η ιστορία μιας ζωής μέσα στο δάσος είναι ο πρώτος τίτλος των εκδόσεων Κυαναυγή και αποτελεί την πρώτη ολόκληρη και μη διασκευασμένη μετάφραση του κλασικού μυθιστορήματος. Κυκλοφόρησε το 1923 από τον εβραϊκής καταγωγής Φίλιξ Ζάλτεν και είναι μια ιστορία γνωστή στους περισσότερους από την ομώνυμη ταινία του Ντίσνεϊ. Ωστόσο, ο Μπάμπι του Ντίσνεϊ δεν είναι ο πραγματικός Μπάμπι. Ο Ντίσνεϊ άλλαξε αρκετά την αρχική ιστορία, δίνοντας έμφαση στο αντικυνηγετικό της σκέλος, το οποίο αποτελεί και τη βάση της ταινίας. Η σπουδαιότητα του βιβλίου, όμως, δεν εγκλωβίζεται εδώ, παρόλο που ο Μπάμπι έδωσε μεγάλη ώθηση στο αντικυνηγετικό κίνημα. Πρόκειται για ένα βιβλίο πολυεπίπεδο με πολλαπλά νοήματα και σημασίες.
  • Η αειφόρος ανάπτυξη επινοήθηκε προκειμένου να δώσει διέξοδο στο παρωχημένο καπιταλιστικό μοντέλο. Αποκαθαρμένη από αρνητικές συνδηλώσεις, υποσχέθηκε έλεγχο της ασύδοτης οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα όμως, υποστήριξε μια άτυπη διαιτησία υπέρ της οικονομίας και σε βάρος του περιβάλλοντος. Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύτηκαν ακόμα και όργανα του διεθνούς δικαίου όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ και εφαρμόστηκαν διεθνείς συνθήκες, όπως η Σύμβαση Πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή και η Συνθήκη του Κιότο.

Τεύχος: 11 (56)

Τεύχος: 10 (55)

Τεύχος: 9 (54)

Τεύχος: 8 (53)

Σελίδες

Εγγραφή στο Βιβλιοπαρουσίαση