Δράσεις της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου 2013-2014
Το Παράρτημα Πελοποννήσου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. συνέχισε τις δράσεις του σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, σχολεία και φορείς, περιβαλλοντικές ομάδες και κινήσεις πολιτών.
Συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά η πετυχημένη περιβαλλοντική δράση: "Σχολεία με κήπο" σε συνεργασία με την ομάδα :"Ανώνυμοι Σποροφύλακες το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, το “RE:THINK PROJECT”, τη στήριξη Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού " ΔΗΜΗΤΡΑ". Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία μιας ομάδας εκπαιδευτικών-συντονιστών, που θα δημιουργήσουν παρέα με τους μαθητές και τους γονείς( προαιρετικά), κήπους στα σχολεία τους. Κήπους χαράς και εργασίας με βάση τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, προσανατολισμένους στην αειφορία. Ταυτόχρονα προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων και η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης στις ιδιοκατασκευές που δημιουργούνται για τη φύτευση. Φέτος αγκαλιάστηκε από περισσότερα σχολεία σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συνολικά συμμετείχαν 75 σχολικές μονάδες από το ν. Μεσσηνίας και 200 περίπου εκπαιδευτικοί. Η δράση στηρίχτηκε από 4 δράσεις : βιωματικών εργαστηρίων, πετυχημένων πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών και ετήσιου σχεδιασμού.
Η δράση : "Σχολεία με κήπο" παρουσιάστηκε με εισηγήσεις, οπτικοακουστικό υλικό και βιωματικά εργαστήρια σε σεμινάρια στο ΚΠΕ Ανωγείων και σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΕΚΠΕ Κρήτης , στο ΚΠΕ Λαυρίου και στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας.
Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου προκήρυξε πανελλήνια δράση με θέμα: "Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα" στην οποία ανταποκρίθηκαν με πρωτότυπες ιδέες και πολύ φαντασία πάνω από 70 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Πραγματοποίησε εργαστήριο επανάχρησης με θέμα: ''Δημιουργικές μεταμορφώσεις με τόλμη και φαντασία" ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασίασε σεμινάριο στο ΚΠΕ Ν. Κίου.
Συμμετείχε και παρουσίασε με εισήγηση τη δράση της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου σε ημερίδα, που οργάνωσε το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Ελλάδας.
Οργάνωσε το 1ο Τριήμερο "Ανοιξιάτικο Σχολείο της φύσης" στον Ταΰγετο από τις 23 έως 26 Απριλίου 2014 με τη συμμετοχή 140 εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, δεκάδων εθελοντών και με τη στήριξη των τοπικών συλλόγων, φορέων και πολλών ομάδων της Μεσσηνίας.
Παρουσίασε το Εργαστήριο με τίτλο: «Ιστορίες για...κήπους», θεατρικών αυτοσχεδιασμών και δυναμικών εικόνων, σε δρόμους αειφορικής ευαισθητοποίησης" στη γιορτή της Άνοιξης στην Κόρινθο σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας
Πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο κατασκευής φωλιάς στη γιορτή του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης ν. Μεσσηνίας με θέμα: «Όταν τα παιδιά γιορτάζουν».
Συμμετείχε με δράση για παιδιά στο "Φεστιβάλ δρόμου" του Κέντρου Νέων Καλαμάτας.
Συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή φορέων και πολιτών ενάντια στα χημικά της Μεσογείου.
Ετοιμάζει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΑ Καλαμάτας με περιβαλλοντικά θέματα.
Περισσότερα στο http://peekpepeloponnisou.blogspot.gr/