"Ζιζάνια των ελληνικών πόλεων: συνανθρωπιστικά φυτά στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον” του Νίκου Κρίγκα, Πέτρου Λόλα και της Κατερίνας Αφεντούλη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2017
“Ζιζάνια” τα αυτοφυή φυτά στις πόλεις, που φυτρώνουν στα κράσπεδα των δρόμων, στις σχολικές αυλές, σε εγκαταλελειμμένα μέρη, που επιμένουν να ζουν μαζί μας – συνανθρωπιστικά - μέσα στις δύσκολες συνθήκες των πόλεων. “Ανεπιθύμητα” γιατί δεν έχουν οικονομική αξία και για τους περισσότερους, ούτε και αισθητική, όταν φυτρώνουν μέσα σε “διαχειριζόμενα” φυσικά περιβάλλοντα στις πόλεις, όπως σε πάρκα, κήπους και γλάστρες. Όμως η τεράστια αντοχή τους και η αξία τους και μόνο ως «πρωτογενών» οργανισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση της ζωής, στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη ρύθμιση του κλίματος στις πόλεις, αξίζουν την προσοχή και την υπόληψη μας!
Βιολόγοι ερευνητές αποδίδουν και μέρος της διαπιστωμένης “τυφλότητας” προς τα φυτά σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές προκαταλήψεις και θα λέγαμε και παραλήψεις.
Αυτό το βιβλίο έρχεται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, μας συστήνει αυτά τα ανεπιθύμητα φυτά που επιμένουν “να φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουν”. Να γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά τους, τις άμυνες τους στις δύσκολες συνθήκες που επιβιώνουν, που αυτές μπορεί να είναι δηλητηριώδεις ουσίες, αγκάθια κλπ ή άλλες ιδιότητες τους, που αξίζει να γνωρίζουμε.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: Α) Γενικό μέρος : καταπιάνεται με την αξία και τον ρόλο των φυτών, τα οικολογικά χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος, τα αυτόχθονα και αλλόχθονα φυτά, το αστικό πράσινο, τα ζιζάνια και τη διαχείριση τους κλπ, Β) Ειδικό μέρος: μας συστήνει τα πιο κοινά ζιζάνια των ελληνικών πόλεων, με εικόνες και πληροφορίες για την ταυτότητα τους, ενώ σε Παραρτήματα υπάρχουν πληροφορίες για τα ονόματα, τα χαρακτηριστικά τους, γλωσσάρι κλπ που λειτουργούν ως “κλείδα” για τον προσδιορισμό τους.
Το βιβλίο είναι χρήσιμο για Βιολόγους εκπαιδευτικούς αλλά και όσους ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, όταν μάλιστα μας βοηθάει στη μελέτη της φύσης που είναι δίπλα μας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.