"Μητροπολιτική Αίσθηση. Οι Μεγαλουπόλεις και η διαμόρφωση της συνείδησης", του Georg Simmel, Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Αθήνα 2017
Ένα μικρό βιβλίο με δύο δοκίμια του Γερμανού φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Georg Simmel, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο πρωτοπόρος στην οικολογική προσέγγιση της πόλης, που δημοσιεύτηκαν αρχές του 19ου αιώνα. Μαζί και μια εξαιρετική εισαγωγή του σύγχρονου Γάλλου φιλοσόφου και κοινωνικού Ανθρωπολόγου Philippe Simay.
Ο Ζιμμέλ, αναλύοντας τον απρόσωπο χαρακτήρα των σχέσεων στις μεγαλουπόλεις, δίνει έμφαση στον τρόπο που η οικονομία του χρήματος εισχωρεί και στις πλέον συνηθισμένες δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης και εντυπώνεται στον ψυχισμό τους. Βλέπει την επιφυλακτικότητα και την απάθεια ως παθολογίες της μητροπολιτικής ζωής, όμως βρίσκει ότι δίχως τη διατήρηση μιας απόστασης ψυχικής και φυσικής, θα ήταν αδιανόητη η αστική κοινωνία.
Στο δεύτερο δοκίμιο αναφέρεται στην “κοινωνιολογία των αισθήσεων” και αναλύει την «μετάλλαξη» των αισθητηριακών εμπειριών των κατοίκων στις μεγαλουπόλεις. Ένα από τα κύρια διακυβεύματα της ζωής τους στην πόλη είναι η ικανότητα τους να διαχειρίζονται αυτό το νέο αισθητηριακό σύμπαν.
Ο Ζιμμέλ, σε αυτό το δοκίμιο κάνει μια αισθητηριακή ανάγνωση της πόλης, ως φυσικό χώρο αλλά και κοινωνική δομή, με βάση όρους σωματικών εμπειριών, του βλέμματος, της ακοής και της όσφρησης.
Παρότι αυτά τα κείμενα έχουν δημοσιευτεί πριν από ένα αιώνα, παραμένουν επίκαιρα και ρίχνουν φως στη σύγχρονη αστική ζωή στις μεγαλουπόλεις.