"Εθνκό πάρκο λίμνης Κερκίνης", Εκδόσεις Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
1. Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης - Οδηγός για τον Επισκέπτη και τον Ερευνητή –
Επιμέλεια: Θ. Ναζηρίδης, Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης
Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, που δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στο ΒΔ τμήμα του Ν. Σερρών, για την ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών του ποταμού, αλλά και την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών, αποτελεί σήμερα έναν από τους 10 σημαντικότερους Υγρότοπους της χώρας μας, που είναι γνωστός και διεθνώς για τον μεγάλο βιολογικό του πλούτο.
Η έκδοση του Οδηγού για τον επισκέπτη ή τον ερευνητή στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης, είναι μια συμβολή στην κατανόηση της αειφορικής συμβίωσης του ανθρώπου με την «άγρια» ζωή.
Ο εξαιρετικής αισθητικής οδηγός περιλαμβάνει τα εξής μέρη:
- Ιστορικά στοιχεία για τη λίμνη και την περιοχή
- Ο Ρόλος του Υγρότοπου
- Εθνικό Πάρκο (Διεθνείς Συμβάσεις, Βιοποικιλότητα)
- Διαχρονική Εξέλιξη (ειδικά για τις αποικίες των πουλιών)
- Ανάγκες των πουλιών (για τις θέσεις φωλεοποίησης)
- Προτεινόμενα Διαχειριστικά μέτρα
- Βιβλιογραφία – Χάρτες για παρατήρηση
2. Τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης - Οδηγός αναγνώρισης των κοινών ειδών
Επιμέλεια: Θ. Ναζηρίδης & Π. Δουγαλής
Η πλούσια ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης, οδήγησε τον Φορέα Διαχείρισης του Υγρότοπου, στην έκδοση του Οδηγού αναγνώρισης των πουλιών του Πάρκου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, ώστε με την παρατήρηση και την αναγνώριση, να οδηγηθούν στην ανάγκη της προστασίας και της διατήρησης της πλούσιας αυτής ορνιθοπανίδας, αλλά και του συγκεκριμένου τόπου (Εθνικό πάρκο), όπου διαβιούν, πολλαπλασιάζονται ή σταθμεύουν κατά τη μετανάστευση τους.
Ο οδηγός περιλαμβάνει 132 είδη εικονογραφημένων πουλιών, με μια μικρή περιγραφή των διαγνωστικών γνωρισμάτων τους (ενήλικων ατόμων), την επιστημονική και κοινή ονομασία τους, καθώς και ένα μικρό χάρτη που αφορά την εξάπλωση του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης, στις πληροφορίες αναφέρεται και ποια εποχή του χρόνου μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης το κάθε είδος στον υγρότοπο.
Δέποινα Σουβατζή