Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μια συλλογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) για την κλιματική αλλαγή, που συνδιαμορφώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ και τέσσερις φοιτήτριες/τές του Worcester Polytechnic Institute (WPI) στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο ΚΠΕ. Τα παιχνίδια δοκιμάστηκαν με πλήθος μαθητών, κυρίως γυμνασίου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΚΠΕ για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Το κλίμα αλλάζει! Εμείς;» και η εφαρμογή τους ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτελεσματικότητα της βιωματικής μάθησης και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού παιχνιδιού.
Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε με ζητήματα όπως η κατανόησή της (αίτια και επιπτώσεις), η ανάγκη για τη μείωσή της (μετριασμός) και η ανάγκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της (προσαρμογή). Η εκπαίδευση των παιδιών για την κλιματική αλλαγή είναι μια ελπιδοφόρος επιλογή για την αλλαγή της συμπεριφοράς και την ανάληψη δράσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Μάλιστα, η αξιοποίηση μιας προσέγγισης που συνδυάζει τη διασκέδαση με την εκπαίδευση όπως είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματική προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που παρουσιάζονται στο εκπαιδευτικό υλικό που μοιραζόμαστε μαζί σας, απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές παίκτες ηλικίας 12-15 ετών. Ωστόσο, τα παιχνίδια μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν και να παιχτούν και από παιδιά μικρότερων ή μεγαλύτερων ηλικιών και από ενήλικες. Στόχος τους είναι οι παίκτες να κατανοήσουν κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της και να ενδυναμωθούν ώστε ως μελλοντικοί πολίτες να αναλάβουν δράσεις ατομικές ή συλλογικές που θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Το εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή δημοσιεύεται με την ελπίδα να συμβάλει στην επείγουσα ανάγκη για κατανόηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και ανάληψη δράσης για την αντιμετώπισή της. Αποτελείται από τρία μέρη που περιλαμβάνουν:
Α μέρος: σύντομη ανασκόπηση της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και οδηγίες για την αξιοποίηση των παιχνιδιών από τους εκπαιδευτικούς-εμψυχωτές.
Β μέρος: εκπαιδευτικά παιχνίδια όπως το Φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα νησιά που βυθίζονται, ο επιζών και πολλά άλλα.
Γ μέρος: σύντομες πληροφορίες για ζητήματα της κλιματικής αλλαγής που θίγονται στο πλαίσιο των παιχνιδιών και υπερσύνδεσμοι για περαιτέρω εμβάθυνση.
Στο Παράρτημα τέλος περιλαμβάνονται τα προς εκτύπωση υλικά, καθώς και σύντομα βίντεο με συμβουλές για την αξιοποίηση των παιχνιδιών.
Το εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή» θα το βρείτε αναρτημένο με την μορφή e-book στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ εδώ.
Με ενδιαφέρον θα διαβάσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για οποιοδήποτε τμήμα του υλικού. Μπορείτε να τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου kpe@kpe-thess.gr
Το εκπαιδευτικό υλικό «Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή» ολοκληρώθηκε με εργασία από το σπίτι, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της περιόδου του #MenoumeSpiti. Αναπόφευκτα αναρωτηθήκαμε για τον τόσο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης αντιμετωπίζει τις δύο αυτές κρίσεις, την πανδημία του κορονοϊού από τη μια και την κλιματική αλλαγή από την άλλη. Και οι δύο έχουν καταστροφικές συνέπειες, ωστόσο οι αντιδράσεις μας διαφέρουν πολύ.
Επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά τα κράτη λαμβάνουν μέτρα άμεσα και παλεύουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Καραντίνα, κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, κλείσιμο συνόρων, αποδέσμευση κονδυλίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, στήσιμο νοσοκομείων, έρευνα για την ανακάλυψη εμβολίου και κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής κ.ά. Αντίθετα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παίρνονται με απίστευτα αργό ρυθμό ενώ από τη μια οι διεθνείς οργανισμοί μας έχουν γνωστοποιήσει τον κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια και από την άλλη διαθέτουμε ήδη τις λύσεις – απλώς δεν τις εφαρμόζουμε.
Σίγουρα οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης με τεράστια χρησιμότητα και στην επικοινωνία της απειλής της κλιματικής αλλαγής με τρόπο που θα καθιστά κατανοητή τη συνάφεια με την υγεία και την ευημερία μας. Ωστόσο το συμπέρασμα που βγαίνει ήδη αβίαστα έχει τεράστια αξία: Όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε, τόσο λιγότερες απώλειες θα έχουμε. Αυτό ισχύει και για τις κυβερνήσεις και για τους πολίτες. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι …