Η πολύτιμη μαστίχα Χίου και τα Μαστιχοχώρια: αλληλεπίδραση ανθρώπου – φύσης
Με αφορμή την ενότητα «Διατροφή» του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και στοχεύοντας στο να αντιληφθούν οι μαθητές μας τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου και ελληνικής φύσης, βασική πτυχή της οποίας αποτελεί η διατροφή και η υγεία, δημιουργήσαμε στο σχολείο μας (6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης) μια μεικτή περιβαλλοντική ομάδα αποτελούμενη από 21 μαθητές, από όλα τα τμήματα της Β’ τάξης και αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη μοναδική μαστίχα Χίου, αυτό το πολύτιμο δώρο της ελληνικής γης με την αέναη αντοχή στο χρόνο!
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματός μας, συνεργαστήκαμε με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Κ.Π.Ε Ομηρούπολης Χίου και το MASTIHA SHOP Θεσσαλονίκης για πληροφοριακό υλικό. Προσκαλέσαμε στο χώρο του σχολείου την αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Τοπίτσογλου Βασιλική η οποία επεσήμανε στους μαθητές μας, με εύληπτο τρόπο, την ευεργετική επίδραση της μαστίχας Χίου στην υγεία των δοντιών και των ούλων και στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.
Παρακολουθήσαμε επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης με θέματα: μια περιήγηση στο νησί της Χίου, τη διαδικασία καλλιέργειας, συλλογής και επεξεργασίας της μαστίχας, καθώς και την παραδοσιακή τεχνική των εντυπωσιακών «ξυστών» - των ιδιαίτερων διακοσμητικών μοτίβων των προσόψεων των σπιτιών στο Μαστιχοχώρι Πυργί - και των ξεχωριστών «βοτσαλωτών» δαπέδων. Ακολουθούσαν συζητήσεις και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με αντίστοιχα φύλλα εργασίας. Μετά την επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας στο νησί της Χίου, η συνάδελφος Αφουξενίδου Αθηνά (συνεργάτης του προγράμματος), αντλώντας έμπνευσή από την ιδιαίτερη θεματολογία του περιβαλλοντικού προγράμματος, στο μάθημα της Τεχνολογίας ανέλαβε με τους μαθητές της να δημιουργήσουν μακέτες του μαστιχοχώραφου και των αρχιτεκτονικών δειγμάτων της Χιώτικης αρχιτεκτονικής.
Αξίζει να αναφερθούμε στην ηλεκτρονική επικοινωνία και συνεργασία με το Γυμνάσιο Καλαμωτής (Μαστιχοχώρι) Χίου, το οποίο εκπονούσε αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα στην υπέροχη εκπαιδευτική εκδρομή μας στη Χίο που πραγματοποιήθηκε από 27/3/2015 έως και 30/3/2015! Ήταν μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία για όλους μας! Συγκεκριμένα, ενταχθήκαμε στο τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου με θέμα τη μαστίχα: Παρατηρήσαμε τη μαστίχα στα στερεοσκόπια, παρακολουθήσαμε διαδραστική ηλεκτρονική παρουσίαση του σχετικού γνωστικού υλικού, φτιάξαμε μαστιχόγλυκο, συμμετείχαμε σε προσομοίωση της καλλιέργειας του σχίνου του μαστιχοφόρου, επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στα παραδοσιακά Μαστιχοχώρια (Καλλιμασιά, Μεστά, Πυργί, Αρμόλια) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και φυσικά επισκεφθήκαμε την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (αναγκαστικός συνεταιρισμός) όπου συναντήσαμε μαστιχοπαραγωγούς που παρέδιδαν το προϊόν τους και ενημερωθήκαμε αναλυτικά από εκπρόσωπο του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Μ.Χ. για τη γραμμή παραγωγής της μαστίχας, για τη μεταποίηση, το εμπόριο και την πολιτική προώθησης της μαστίχας Χίου και των προϊόντων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τέλος, αξίζουν ιδιαίτερης μνείας η συνάντηση στο νησί με τους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου Καλαμωτής Χίου, η ανταλλαγή πληροφοριών και δώρων και η κοινή μας έξοδος στη προκυμαία της Χώρας, καθώς και η υποδειγματική συνεργασία με τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Χίου κ. Σ. Σπυράκη και τις συνεργάτριες του κ. Λ. Κοκκίνου και κ. Μ. Δημίδου οι οποίες (κυρίες) ανέλαβαν πρόθυμα την υλοποίηση του προγράμματος και τις ανάλογες ξεναγήσεις και δεν περιορίστηκαν σ’ αυτές αλλά διέθεσαν χρόνο και για επιπλέον ξεναγήσεις στον Κάμπο Χίου και το Μουσείο Εσπεριδοειδών CITRUS - έναν πολυχώρο πληροφοριών και εμπειριών για τα φημισμένα εσπεριδοειδή της περιοχής - και στα αξιοθέατα της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού! Τους ευχαριστούμε θερμά!
Συμπερασματικά αντιληφθήκαμε ότι τα τόσo καλά επεξεργασμένα προγράμματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) που δένουν με τον τόπο τους, είναι πολύτιμα στην υποστήριξη των προγραμμάτων Π.Ε με ανάλογα θέματα, για τους μαθητές των σχολείων από κάθε γωνιά της χώρας μας.