"Η πρόταση της αποανάπτυξης", Οι εκδόσεις των συναδέλφων, Αθήνα 2012
Μπορεί για πολλούς η παρούσα κρίση να θυμίζει έντονα την κρίση του 1929, που συντέλεσε στην εδραίωση των φασισμών στην Ευρώπη, όμως η σημερινή κρίση είναι περισσότερο πολύπλευρη κάτω από τον εκρηκτικό συνδυασμό της απορρύθμισης του παγκόσμιου καπιταλισμού και της άρνησης του να πάρει σοβαρά υπόψη του τις οικολογικές πλευρές της κρίσης, την κλιματική αλλαγή, την ανατίμηση των βασικών ενεργειακών πρώτων υλών και τη δημογραφική αύξηση.
Ωστόσο η εμμονική προσήλωση στην έννοια της ανάπτυξης, ταυτισμένης με την οικονομική μεγέθυνση, συνεχίζει να προτάσσεται σαν το κλειδί εξόδου από την κρίση.
Στο βιβλίο ο Τάϊμπο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης σε Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης επικεντρώνεται στην κριτική της ανάπτυξης (είτε γραμμικής, είτε κυκλικής), με βάση την αντίληψη του Γάλλου φιλοσόφου και οικονομολόγου Σέρζ Λατούς, ότι: “ενώ η αμφισβήτηση της κοινωνίας της ανάπτυξης, εμπεριέχει την αμφισβήτηση του καπιταλισμού, η αμφισβήτηση του καπιταλισμού δεν ενέχει αναγκαστικά και την αμφισβήτηση της ανάπτυξης”, οπότε μέσα από την πρόταση της από – ανάπτυξης, αναπτύσσει την κριτική του απέναντι στη δογματική σκέψη και τον προπαγανδιστικό λόγο.
Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη.
Στο πρώτο γίνεται αποτίμηση των απειλών που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Στο δεύτερο, επιχειρείται η περιγραφή των θεμελιακών προτάσεων για την από –ανάπτυξη που ενστερνίζονται πολλά κινήματα αμφισβήτησης στον Βορρά.
Στο τρίτο μέρος, καταπιάνεται με το στρατιωτικοποιημένο κοινωνικό δαρβινισμό και τη βαρβαρότητα που παραμονεύει, και
Το τελευταίο μέρος, αναφέρεται στο βάθος της κρίσης που έχουμε εμπλακεί και την επιτακτική ανάγκη αναζήτησης διαφορετικών δρόμων από αυτούς που προτείνονται – τρόπος του λέγειν - από τον καπιταλισμό.
Δέσποινα Σουβατζή