1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2016 της Δ/νσης Π.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης
Στις 2 & 3 Ιουνίου 2016 στο κλειστό Δημοτικό θέατρο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που οργανώθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-16 η Υπεύθυνη του Γραφείου Π.Ε κάλεσε τους/τις μαθητές/τριες όλων των τάξεων και των Νηπιαγωγείων των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης της να συμμετέχουν σε Διαγωνισμό Έκφρασης και Δημιουργίας με θέμα:
“Παιδικά μολύβια για το περιβάλλον”
Στόχος του διαγωνισμού ήταν να προσπαθήσουν τα παιδιά να εκφραστούν με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο για θέματα του περιβάλλοντος, με την εμψύχωση των εκπαιδευτικών τους και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα, οργανώνοντας δραστηριότητες και δράσεις για την προστασία και αειφόρο διαχείρισή του, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Η ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ήταν μεγάλη και αποτέλεσε κίνητρο για δημιουργική έκφραση και ομαδική δουλειά. Συμμετείχαν περισσότερες από 71 σχολικές ομάδες από 44 σχολικές μονάδες και υποβλήθηκαν περισσότερα από 200 έργα. Με τις δημιουργίες τους οι μαθητές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για το περιβάλλον, φιλοτεχνώντας αφίσες με μηνύματα-συνθήματα, αλλά και παράγοντας τα δικά τους γραπτά κείμενα για το περιβάλλον ΟΙΚΟιστορίες και ΟΙΚΟποιήματα.
Στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν όλες οι δημιουργίες των μαθητών. Οργανώθηκε η Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας που φιλοξενήθηκε για δύο μέρες στην Αίθουσα Τέχνης του Δημοτικού καταστήματος του Δήμου Νεάπολης και έδωσε τη δυνατότητα διάχυσης των μηνυμάτων των μαθητικών ομάδων στην ευρύτερη σχολική εκπαιδευτική και τοπική κοινωνία, καθώς βοήθησε και στην επικοινωνίατων συμμετεχόντων με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δουλειάς τους .
Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε, αξιολόγησε τα έργα του Μαθητικού Διαγωνισμού Έκφρασης και Δημιουργίας: “Παιδικά μολύβια για το περιβάλλον”, δηλαδή τωνγραπτών κειμένων για το περιβάλλον, τις ΟΙΚΟιστορίες και ΟΙΚΟποιήματα και σε εκδήλωση βράβευσης που έγινε τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν όλα τα διακριθέντα έργα.
Παρακάτω παρουσιάζεται το Α΄ βραβείο (κατηγορία: τάξεις Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’) που απονεμήθηκε στην ΣΤ΄ τάξη του 1ου Δ.Σχ. Ελευθερίου Κορδελιού για την συγγραφή της οικο-ιστορίας με τίτλο: «Το δεντροχρονομεταφοροδιαστημόπολοιο» (Υπέθυνοι εκπαιδευτικοί: Παμπουκίδου Α., Μπάτζιος Κ.), καθώς και το Β΄ βραβείο που απονεμήθηκε στο ίδιο σχολείο και την ίδια τάξη για τη συγγραφή του ποιήματος με τίτλο «Ζωγραφίζω το μέλλον»
Η πρωτοτυπία του περιβαλλοντικού μηνύματος αλλά και η προοπτική του μέλλοντος που εμπεριέχει τόσο η ιστορία όσο και το ποίημα –προοπτική που συνιστά μια από τις βασικές διαστάσεις της αειφορίας- αποτέλεσε τον κύριο λόγο διάκρισης τους.
Ας οραματιστούμε το μέλλον, τον κόσμο μας, το αύριο, μέσα από τη ματιά αυτών των παιδιών! Είναι οι πολίτες του αύριο… μας δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο, πιο βιώσιμο, πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό στο περιβάλλον.
Στο άρθρο της κ. Α. Παμπουκίδου, με τίτλο "Οι εικόνες να ζωντανέψουν σε ιστορίες ... οι ιστορίες για να γίνουν εικόνες" αναπτύσσεται ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η μαθητική ομάδα για την παραγωγή των κειμένων που βραβεύθηκαν.
Η Βασιλική Ιππέκη είναι Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςτης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης