Βιώνουμε μια βαθειά και πολύπλευρη κρίση που αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής μας. Βεβαιότητες ανατρέπονται, σταθερές μετατοπίζονται. Ανάγκη λοιπόν να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή;
Τεύχος 11 (56)
της σύνταξης
Άρθρα με κρίση
-
Βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν η διερεύνηση και καταγραφή των αντιλήψεων, απόψεων και στάσεων των φοιτητών υποψήφιων επαγγελματιών στο χώρο του φυσικού περιβάλλοντος για το περιβάλλον και τα συνδεόμενα με αυτό ζητήματα. Η έρευνα διενεργήθηκε τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2014 στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 101 τελειόφοιτοι σπουδαστές των Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η ερευνητική τεχνική ήταν αυτή ενός «κλειστού τύπου» ερωτηματολογίου.
-
Η αξιολόγηση του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο “Σκασιαρχείο Volunteens στη φύση” που υλοποιείται στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη σχολική χρονιά 2015-2016 με μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου προτείνεται να είναι δυναμική αξιολόγηση, με «διοικητικοκεντρική» προσέγγιση και χρήση του μοντέλου CIPP (Context, Input, Process, Product). Το θεωρητικό πλαίσιο αξιολόγησης προσδιορίζεται αφού ληφθούν υπόψη προτάσεις αξιολόγησης της βιβλιογραφίας και συνδυαστούν τόσο με τους στόχους της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και με τα δομικά στοιχεία του προγράμματος και τις φάσεις αξιολόγησης του μοντέλου CIP
-
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θεσμός που στην Ελλάδα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας, έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ο ρόλος τους αναδεικνύεται κομβικός, καθώς o κτηριακός και άλλος εξοπλισμός που διαθέτουν, τους δίνει τη δυνατότητα να επιμορφώσουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και την τοπική κοινότητα, σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αειφορία και γενικότερα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.
Π.Ε στο σχολείο
-
Στις 2 & 3 Ιουνίου 2016 στο κλειστό Δημοτικό θέατρο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που οργανώθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
-
Παραμύθι, ... μια γνώριμη λέξη από τις πρώτες μέρες της ζωής μας, η οποία πάντοτε μας συνόδευε με ένα γλυκό νανούρισμα. Παραμύθι, …κάτι που αγγίζει και τους μικρούς και τους μεγάλους. Κάνει την ψυχή να γαληνεύει και το μυαλό να πλάθει εικόνες και να ταξιδεύει σε έναν ονειρικό κόσμο, γεμάτο περιπέτειες, δράση και μυστήριο.
Κ.Π.Ε και Κέντρα δια Βίου μάθησης
-
Η αποτύπωση 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού σε λίγες παραγράφους όπως απαιτεί η συγγραφή ενός άρθρου για περιοδικό είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι να επιλέξεις και τι να αφήσεις, για να δημιουργήσεις μια εικόνα 20 χρόνων δημιουργικής προσφοράς ενός ζωντανού θεσμού, που στόχος του είναι να προάγει την εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στην πορεία προς ένα βιώσιμο / αειφορικό μέλλον.
Περιβάλλον και Κοινωνία
-
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει εδώ και χρόνια σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη τριών διατλαντικών συμφωνιών και συγκεκριμένα, της TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership - Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) με τις ΗΠΑ, της CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement - Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) με τον Καναδά και της TISA (Trade in Services Agreement - Συμφωνία Εμπορίου σε Υπηρεσίες) μεταξύ 50 χωρών.
Βιβλιοπαρουσίαση
-
Το «Περιβάλλον - Αγωγή και Εκπαίδευση: Μία διαλεκτική, διερευνητική και διεπιστημονική σχέση» του Αρτέμη Αθανασάκη, είναι ένα νέο βιβλίο που πραγματεύεται τη διαλεκτική, βιωματική, διερευνητική και διεπιστημονική σχέση του οικο-περιβαλλοντικού προβληματισμού με τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές επιδιώξεις, μεθοδεύσεις και πρακτικές.
-
Ο οδηγός περιέχει κάθε αναγκαία πληροφορία για να αναγνωρίσουμε όλα τα είδη πουλιών που θα δούμε σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη και γύρω από τη Μεσόγειο (Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή). Γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τους αναγνωρισμένους ειδικούς στα πουλιά της Ευρώπης και προσαρμόστηκε στα ελληνικά από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.
-
Το βιβλίο αυτό, το οποίο έχει οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, παρουσιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα (Π.Ο.) του ΚΠΕ Φιλιατών Θεσπρωτίας, τον Σεπτέμβριο του 2015. Σε αυτή την ηλεκτρονική έκδοση καταγράφηκαν όλα τα κτίσματα που αποτέλεσαν (ή αποτελούν ακόμα) παραδοσιακές μορφές υδροκίνησης στο Νομό Θεσπρωτίας.
Ενημέρωση
-
Το Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας διοργανώνεται κάθε 3 χρόνια στη Μακεδονία και στοχεύει να αποτελεί ένα βήμα για τους επιστήμονες, μηχανικούς και εκπαιδευτικούς που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου που επιτελείται στην Ελλάδα, στην ανταλλαγή απόψεων, στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη, στη διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος με παράλληλη ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.