Teeschools: Ένα Ευρωπαϊκό έργο με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια
Το «Teeschools» είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο στο πλαίσιο του InterregMED, που υλοποιείται σε 7 Μεσογειακές χώρες και διάρκεια 3 χρόνια.
Στόχος του έργου είναι να προσφέρει τεχνικές και οικονομικές λύσεις στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσουν NZEB δράσεις σε σχολεία της Μεσογείου. Στην κατεύθυνση αυτή, επιλέχθηκαν 7 πιλοτικές περιοχές, όπου διενεργήθηκαν 35 συνολικά ενεργειακοί έλεγχοι από τους εταίρους του έργου και έγιναν προτάσεις κτιριακής βελτίωσης. Στην Ελλάδα τα σχολεία που επιλέχθηκαν ανήκουν στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Η αναφορά που προέκυψε από τους ελέγχους στα 5 σχολεία του δήμου ΒΒΒ περιλαμβάνει στοιχεία απαραίτητα για τη διαμόρφωση προτάσεων – παρεμβάσεων και μεταξύ άλλων είναι τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής, οι ετήσιοι δείκτες θερμικής και ηλεκτρικής κατανάλωσης σχολείων, τεχνικά χαρακτηριστικά των 5 σχολείων, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, πετρελαίου, φωτογραφίες των χώρων.
Έχοντας ως βάση αυτό το πληροφοριακό υλικό, προτάθηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των 5 σχολικών κτιρίων, ώστε να αποτελέσουν Κτίρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως:
- Μόνωση κτιρίων
- Αντικατάσταση κουφωμάτων & παραθύρων
- Αντικατάσταση φωτισμού με συστήματα Led
- Αντικατάσταση καυστήρων με σύγχρονες αυτοματοποιημένες τεχνολογίες
- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στέγαστρα
Στη συνέχεια ορίστηκε το ύψος της επένδυσης, που μπορεί να γίνει σε κάθε τομέα και σχολείο και ακολούθως προέκυψαν για το καθένα από αυτά η προσδοκώμενη ενεργειακή εξοικονόμηση και προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, η περίοδος απόσβεσης, η συνολική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η καθαρή ενεργειακή κατανάλωση.
Κάνοντας μια συνολικότερη ανασκόπηση του έργου μέχρι σήμερα, ως κύρια αποτελέσματά του αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:
- Δημιουργία ενός διαδικτυακού εργαλείου, φιλικό προς τους χρήστες, που διευκολύνει την εκτίμηση της εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων μετά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων/παρεμβάσεων. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο εδώ
- Καινοτόμα Βάση δεδομένων καλών πρακτικών όλων των εμπλεκόμενων χωρών
- Μοντέλα χρηματοδότησης για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια Σχολικά Κτίρια
- Διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων προς εμπλεκόμενους φορείς και χρήστες των κτιρίων
- Δημιουργία μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας με δυνατότητα παρακολούθησης 13 ενοτήτων για επαγγελματίες και φοιτητές που θα μπορούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης
Τέλος, το έργο περιλαμβάνει ενημερώσεις σε σχολεία, οι οποίες είναι υπό εξέλιξη και έχουν στόχο 2000 περίπου μαθητές στις 7 χώρες με περιεχόμενο: σύντομες παρουσιάσεις, ενεργειακά παιχνίδια, προβολή video σχετικών με εξοικονόμηση ενέργειας.
Τις δράσεις στην Ελλάδα υλοποιούν οι Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Εύξεινη Πόλη και η εταιρία Living Prospects ΕΠΕ.