ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ «Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των οργανικών οικιακών αποβλήτων» e-book : Έκδοση του ΚΠΕ Δραπετσώνας
Το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο: «ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των οργανικών οικιακών αποβλήτων»/Οφέλη, Εφαρμογές στη χώρα μας και σε άλλες χώρες» εκδόθηκε από το ΚΠΕ Δραπετσώνας και Τροιζήνας-Μεθάνων τη σχολική περίοδο 2013-2014.
Στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των πολιτών στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και, επιπρόσθετα, δίνει πρακτικές ιδέες στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν ή σκοπεύουν να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα Π.Ε. σε σχέση με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων ή τη δημιουργία ενός σχολικού κήπου.
Στο Α΄μέρος γίνεται μια προσπάθεια θεωρητικής προσέγγισης στο ζήτημα της κομποστοποίησης ως εναλλακτικής μεθόδου στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Μας ενδιαφέρει η μέθοδος αυτή στην εφαρμογή της τόσο στη χώρα μας (πρώτα πιλοτικά προγράμματα σε σχολεία και σε Δήμους) όσο και σε άλλες χώρες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά εδώ και δεκαετίες με το συγκεκριμένο θέμα και έχουν να δείξουν αξιόλογα αποτελέσματα και καινοτόμες προτάσεις. Επίσης, είναι καλό να ερευνούμε πώς διάφοροι φορείς (ΚΠΕ, Μ.Κ.Ο. κ.ά.) διαχειρίζονται το θέμα της Κομποστοποίησης μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα Π.Ε. που απευθύνονται σε μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς και πολίτες.
Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα με πολλές συνιστώσες και αποτελεί «προσφιλές» θέμα κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στις πρακτικές που οδηγούν στην πρόληψη και τη μείωση των οικιακών αποβλήτων που παράγονται στην καθημερινότητά μας. Και, βεβαίως, κομποστοποίηση μάς δίνει το προβάδισμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Στο Β΄ μέρος δίνεται έμφαση στο πρακτικό μέρος. Στοιχεία που απαρτίζουν αυτήν την ενότητα είναι η κατασκευή απλών κομποστοποιητών από υλικά που θα κατέληγαν στον κάδο σκουπιδιών (π.χ. παλιές ξύλινες παλέτες, πλαστικά τελάρα του μανάβη κ.ά.). Επίσης, η διαδικασία της Κομποστοποίησης και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην παραγωγή του κομπόστ, οι τροφικές παράμετροι, τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κ.λ.π.
Στο Γ΄μέρος υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που μπορούν να δοθούν και σε μαθητές/-τριες αλλά και σε ενήλικες πολίτες που ενδιαφέρονται να φτιάξουν το δικό τους φυσικό λίπασμα μέσα από τα οικιακά τους απόβλητα.
Για κάθε ενότητα του βιβλίου κρίθηκε απαραίτητο να μελετηθούν και να καταγραφούν σχετικά βιβλία, ενημερωτικά έντυπα, βίντεο και ιστοσελίδες που αφορούν στην Κομποστοποίηση.
Με την ενημέρωση και την ενεργό συμμετοχή συνειδητοποιούμε όλοι μας την ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα της παραγωγής πολλών οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας και οδηγούμαστε σε μια πιο υπεύθυνη στάση ως καταναλωτές αλλά και ως πολίτες που σκέφτονται κριτικά, συμμετέχουν, αξιολογούν προτάσεις και αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων!
Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Δραπετσώνας και Τροιζήνας-Μεθάνων (kpedrapetsonas.gr) και βρίσκεται στη διάθεση κάθε εκπαιδευτικού και πολίτη που ενδιαφέρεται να αναλάβει δράση σε σχέση με την Κομποστοποίηση.
http://www.kpedrapetsonas.gr/pdf-files/entypa/entypo_2014_oikiaki_kompostopoiisi.pdf
Η Σμαράγδα Βασιλοπούλου είναι δασκάλα, αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας και Τροιζήνας - Μεθάνων