Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε στα ελληνικά για πρώτη φορά ένα από τα πιο κλασικά βιβλία της οικολογικής σκέψης, Η Οικολογία της Ελευθερίας του Μάρεϊ Μπούκτσιν. Πρόκειται για ένα έργο τόσο θεμελιώδες για το οικολογικό κίνημα και την ανάπτυξη της οικολογικής σκέψης όσο η Σιωπηλή Άνοιξη της Ρέιτσελ Κάρσον ή το Walden του Ντέιβιντ Θορώ. Ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin: 1921-2006) είναι ένας από τους πιο αγαπητούς οικολόγους στοχαστές του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και για να το καταλάβει κανείς αρκεί να δει τον αριθμό των μεταφρασμένων βιβλίων του στα ελληνικά [γύρω στα 20 (!!!), αν συμπεριλάβουμε και κάποια εκτενή άρθρα του που έχουν κυκλοφορήσει με τη μορφή βιβλίου].
Οικολογία
Τεύχος: 12 (57)
Τεύχος: 10 (55)
-
Ο κινηματογράφος έχει προνομιακή σχέση με την τεχνολογία για δύο λόγους: πρώτον, εξαιτίας της ίδιας της «φύσης» του που έχει ανάγκη τη μηχανική αναπαραγωγή για να υπάρξει και, δεύτερον, επειδή αναπτύχθηκε την εποχή της εντατικής βιομηχανοποίησης. Ο τρόπος που απεικονίζεται το περιβάλλον, φυσικό και αστικό, στον κινηματογράφο αντανακλά το παραγωγικό μοντέλο και καθορίζεται από τις επιχειρηματικές-επενδυτικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Στα φιλμικά τοπία αποτυπώνεται η κυρίαρχη περιβαλλοντική πολιτική.
Τεύχος: 6 (51) - 2014
-
Ένα βιβλίο που προέκυψε από τον κύκλο συζητήσεων με θέμα: Οικολογία και Αριστερά - Για τη σχέση της φύσης με την κοινωνία στην κρίση και μετά», του Ομίλου «Φίλοι του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς», στη Θεσσαλονίκη, και επικεντρώνεται στα θεματικά πεδία: της ανάπτυξης/αποανάπτυξης , στις έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στην οικολογία και σε παραδειγματικές εκδοχές της διαλεκτικής σχέσης κοινωνίας – φύσης.
-
Η όλο και βαθύτερη γνώση των διαδικασιών της ζωής εγείρει έντονους προβληματισμούς, ηθική αβεβαιότητα, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, συγχύσεις και προκαλεί τόσο ουτοπικές αισιοδοξίες, όσο και κοινωνικούς φόβους Ο συλλογικός τόμος που προέκυψε από το 7ο Ετήσιο Επιστημονικό Συμπόσιο Διτμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού που αφορά τη σχέση της Επιστήμης με την Κοινωνία.