Κώστας Νικολάου
Τεύχος: 23-24 (68-69)
-
Δεν υπάρχει ενεργειακή φτώχεια στη φύση. Η φύση διαθέτει άφθονη και ανανεώσιμη ενέργεια ακολουθώντας αέναα τους δικούς της νόμους. Η ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια εμφανίζονται στην ανθρώπινη κοινωνία εξαιτίας του κυρίαρχου συστήματος οργάνωσής της, το οποίο δημιουργεί οικονομικές κρίσεις, μέρος των οποίων είναι οι ενεργειακές κρίσεις. Σε αυτές συντελείται αχαλίνωτη κερδοσκοπία των ελίτ με τεράστια μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στα χέρια λίγων προκαλώντας ενεργειακή φτώχεια στους πολλούς και συσσώρευση πλούτου στους λίγους. Σε κάθε κρίση συσσωρεύουν πλούτο οι κροίσοι.
Τεύχος: 18 (63)
-
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα της κλιματικής κρίσης. Η προσέγγιση της κλιματικής κρίσης, που επιχειρεί κάθε μια από αυτές, προκρίνει αναπόφευκτα και την αναγκαιότητα άσκησης διαφορετικής πολιτικής.
Τεύχος: 11 (56)
-
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει εδώ και χρόνια σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη τριών διατλαντικών συμφωνιών και συγκεκριμένα, της TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership - Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) με τις ΗΠΑ, της CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement - Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) με τον Καναδά και της TISA (Trade in Services Agreement - Συμφωνία Εμπορίου σε Υπηρεσίες) μεταξύ 50 χωρών.
Τεύχος: 3 (48)
-
Ο προσδιορισμός του νερού ως κοινωνικού αγαθού ή ως εμπορεύματος είναι θεμελιώδους σημασίας, διότι υπαγορεύει ευθέως τη δυνατότητα δημόσιας ή ιδιωτικής διαχείρισής του.
-
Η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης-αποχέτευσης αποτελεί μέρος της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης τομέων στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον (όπως είναι επίσης η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η τροφή, τα απορρίμματα κλπ), και η οποία θα υπονομεύσει κάθε προσπάθεια άσκησης μιας πολιτικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.