Η Αειφόρουμ σε συνεργασία με το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και με άλλους έγκριτους φορείς, ανέλαβαν το έργο της διοργάνωσης ενός συνεδρίου που θα δώσει στους εκπαιδευτικούς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε εθελοντικές οργανώσεις και σε φορείς που ασχολούνται γενικά και ειδικά με το αειφόρο σχολείο βήμα για την παρουσίαση εργασιών, άρθρων, πρωτοβουλιών, καινοτομιών και καλής πρακτικής, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το σχολείο και ειδικότερα με το αειφόρο.
Δημήτρης Καλαϊτζίδης
Τεύχος: 12 (57)
-
Το «αειφόρο σχολείο» ως πρότυπο λειτουργίας και διαχείρισης ενός σχολείου αποτελεί μια καινοτομία που συνόδεψε τη στροφή από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση προς την Εκπαίδευση για την Αειφορία. Αρκετές χώρες έχουν θέσει το αειφόρο σχολείο ως στόχο της εκπαιδευτικής τους πολιτικής. Η ολιστική σχολική προσέγγιση, η διαγενεαλογική αλληλεγγύη, η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, η αλληλεπίδραση σχολείου-κοινωνίας και η εισαγωγή καινοτόμων και μαθητοκεντρικών διδακτικών μεθόδων, αποτελούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του αειφόρου σχολείου
Τεύχος: 3 (48)
-
Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι ένας θεσμός με τη μορφή διαγωνισμού μεταξύ σχολείων, για την αλλαγή προς ένα αειφόρο σχολείο. Τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙ.Θ.Π.Α. Στηρίζεται σε 40 πρωτότυπους «δείκτες αειφόρου σχολείου» χωρισμένους σε τρεις τομείς (Παιδαγωγικό, Κοινωνικό/Οργανωσιακό, Περιβαλλοντικό). Κάθε δείκτης υποδηλώνει ορισμένες δράσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς το σχολείο εισάγει για κάθε δείκτη μια τιμή (με βάση τις δράσεις που έχει αναπτύξει) και το άθροισμα αυτών των τιμών δίνει την τελική βαθμολογία του σχολείου με την οποία γίνεται η κατάταξη και η βράβευση. Τα σχολεία παίρνουν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό προαιρετικά και στην εργασία αυτή εξετάζουμε τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολικό πρόγραμμα δράσης του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου, σε σχέση με τον τύπο και τη βαθμίδα του σχολείου.