Τεύχος 26 (71)

της σύνταξης

Άρθρα με κρίση

  • Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων μαθητών/τριών, αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών του νομού Αχαΐας για τα πτηνά. Από ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίων σε δείγμα 68 μαθητών/τριών επιλεγμένων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου προκύπτει ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες στην αναγνώριση των διαφόρων ειδών πτηνών. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι το σχολείο δεν αποτελεί τη βασική πηγή απόκτησης γνώσεων των μαθητών για τα πτηνά. Από την έρευνα φαίνεται επίσης ότι οι μαθητές με περισσότερες γνώσεις για τα πτηνά εμφανίζουν πιο θετικές στάσεις απέναντι σε αυτά, σε σχέση με αυτούς που έχουν ανεπαρκείς γνώσεις.
  • Ένα μικρό αλλά διακριτό ρεύμα στην βιβλιογραφία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτείνει ότι οι υπαίθριες εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές συμπεριφορές κατά την ενήλικη ζωή. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών σχετικά με το μέγεθος της επίδρασης της υπαίθριας εμπειρίας στις περιβαλλοντικές συμπεριφορές. Σε αυτή τη μελέτη, διερευνήσαμε τον βαθμό στον οποίο η υπαίθρια εμπειρία συνδέεται με την υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων συμπεριφορών. Τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν από 143 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί της Καλύμνου. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν τη σημασία της υπαίθριας, βιωματικής μάθησης κατά την παιδική ηλικία στη διαμόρφωση των περιβαλλοντικών συμπεριφορών των ατόμων.

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

  • Το σχολικό έτος 2023-24 συστάθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Βέροιας μία νέα περιβαλλοντική ομάδα τριάντα περίπου παιδιών με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Ελένη Μπρουσκέλη και την Αγγελική Γιαννάκη. Η επιθυμία της ομάδας ήταν, αρχικά, να κατανοήσει την έννοια της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας, να ανακαλύψει τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης ενός τόπου, να γνωρίσει τα θετικά αποτελέσματα μιας προσωπικής και πραγματικής τουριστικής εμπειρίας από μια ολιστική προοπτική κι έπειτα να δώσει το πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, προωθώντας εναλλακτικές τουριστικές προτάσεις, που αναδεικνύουν τη φυσική και πολιτιστική του ομορφιά.

Κοινωνία και Περιβάλλον

Βιβλιοπαρουσίαση

  • Στα λογοτεχνικά κείμενα η φύση συχνά εμφανίζεται ως σκηνικό ή σύμβολο, σπανιότερα όμως με τρόπο που να μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις μορφές του ανθρωποκεντρισμού που αναδεικνύονται από ποικίλες ιδεολογικές χρήσεις που βοήθησαν στην κατάχρησή της.

    Ιστορικά η πρόοδος συνδέθηκε με την “καθυπόταξη” της φύσης…

Ενημέρωση από το Δ.Σ. της ΠΕΕΚΠΕ

Ενημέρωση από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας