Ένα πάγιο αίτημα για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία στη Θεσσαλονίκη ήταν η δημιουργία ενός δεύτερου ΚΕΠΕΑ στον νομό, έτσι ώστε να αυξηθεί η προσβασιμότητα στην Π.Ε. μιας τόσο μεγάλης περιοχής με εκατοντάδες σχολεία, όπως η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Θέρμης ιδρύθηκε στις 27.02.2018 στο Λιβάδι Βασιλικών, ένα ορεινό χωριό του Δήμου Θέρμης, σε υψόμετρο 740 μέτρων, με πλούσια ιστορία και πανέμορφα δάση. Στον οικισμό υπάρχουν κτίσματα που διατηρούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας.
Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε
Τεύχος: 25 (70)
-
-
Πρόκειται για ένα κατεξοχήν συνεργατικό ψηφιακό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχολικές περιβαλλοντικές ομάδες για εκπαίδευση σχετικά με τις πλημμύρες
Τεύχος: 23-24 (68-69)
-
Στις 23 Γενάρη, στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου - παρά το τσουχτερό κρύο - στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Στυλιάδη, Προέδρου του Παραρτήματος Κεν. Μακεδονίας της ΠΕΕΚΠΕ, μέλους της Π.Ο του ΚΠΕ Ελευθερίου- Κορδελιού, συναδέλφου, συνεργάτη, καινοτόμου δασκάλου και αγαπημένου φίλου.
Τεύχος: 19 (64)
-
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μια συλλογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) για την κλιματική αλλαγή, που συνδιαμορφώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ και τέσσερις φοιτήτριες/τές του Worcester Polytechnic Institute (WPI) στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο ΚΠΕ. Τα παιχνίδια δοκιμάστηκαν με πλήθος μαθητών, κυρίως γυμνασίου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΚΠΕ για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Το κλίμα αλλάζει!
Τεύχος: 12 (57)
-
Με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Κ.Π.Ε Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, δημιουργήθηκε η ταινία «για είκοσι χρόνια…» και προβλήθηκε τον Οκτώβρη στη Χαλκίδα, στο 10ο φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2016.
Τεύχος: 11 (56)
-
Η αποτύπωση 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού σε λίγες παραγράφους όπως απαιτεί η συγγραφή ενός άρθρου για περιοδικό είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι να επιλέξεις και τι να αφήσεις, για να δημιουργήσεις μια εικόνα 20 χρόνων δημιουργικής προσφοράς ενός ζωντανού θεσμού, που στόχος του είναι να προάγει την εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στην πορεία προς ένα βιώσιμο / αειφορικό μέλλον.
Τεύχος: 7 (52)
-
Το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο: «ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των οργανικών οικιακών αποβλήτων»/Οφέλη, Εφαρμογές στη χώρα μας και σε άλλες χώρες» εκδόθηκε από το ΚΠΕ Δραπετσώνας και Τροιζήνας-Μεθάνων τη σχολική περίοδο 2013-2014.
Τεύχος: 6 (51) - 2014
-
Τα τελευταία χρόνια ένα θέμα που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων είναι ο σχολικός κήπος. Το θέμα αυτό αναδύθηκε από τα ενδιαφέροντα των σχολικών ομάδων χωρίς να υπάρχει καμία κεντρική οδηγία ή σχετικό αφιερωματικό έτος και συναντάται τόσο σε σχολεία της περιφέρειας όσο και σε σχολεία των αστικών κέντρων. Η εξάπλωση των σχολικών κήπων συνέπεσε με την παράλληλη ανάπτυξη της αστικής καλλιέργειας με τη μορφή δημοτικών και συλλογικών λαχανόκηπων. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον, αλλά και οι ανάγκες για επιμόρφωση και ενημέρωση τόσο από τη μεριά των εκπαιδευτικών όσο και των απλών πολιτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Τεύχος: 5 (50) - 2014
-
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου επικεντρώνει την εκπαιδευτική δράση του σε θέματα αστικής αειφορίας καθώς το αστικό περιβάλλον επηρεάζει άμεσα τόσο τις ζωές των κατοίκων του όσο και το ευρύτερο περιβάλλον. Η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των κατοίκων της πόλης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα του ευρύτερου περιβάλλοντος (φυσικό, αγροτικό κλπ) πέρα από τα όρια της πόλης.
Τεύχος: 3 (48)
-
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, οργάνωσε και συντόνισε μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Π & ΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Τοπικό Δίκτυο Εκπαίδευσης με τίτλο: « Ενεργός Πολίτης: Ερευνούμε το σχολείο, τη γειτονιά μας και ενεργούμε με όραμα το μέλλον», στο οποίο συμμετείχαν 17 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι δράσεις των παιδιών παρουσιάστηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.